footnotes are symbols, refs are superscript

This commit is contained in:
wgroeneveld 2020-03-27 15:17:45 +01:00
parent 75a85f708a
commit 71cadbb95c
7 changed files with 196 additions and 15 deletions

View File

@ -15,7 +15,7 @@ Februari 2014
Weet jij wat voor een rommel mensen tegenwoordig allemaal eten? Pannen worden op elkaar gestapeld, bloemresten bij elkaar geveegd.
Euhm... Ik had er geen idee van, en natuurlijk heeft hij gelijk. We kijken elkaar vragend aan, enigszins verrast door de vurige reacties. Het is tien uur s morgens en Patrick, Dimitri, en ik staan in de kelder en bakkerij van Peter Schoofs te Genk. Patrick, die Peter nog kende van vroeger, heeft voor ons een kijkje in de bakkerij geregeld. We zijn alledrie razend enthousiast en proberen iedere centimeter informatie uit de bakker zijn neus te peuteren. Peter heeft namelijk dezelfde opleiding achter de rug als wij, in dezelfde avondschool, met dezelfde leerkracht. Het lijkt ons dus niet meer dan logisch dat hij ons enkele nuttige tips kan geven als beginners.
Euhm... Ik had er geen idee van, en natuurlijk heeft hij gelijk. We kijken elkaar vragend aan, enigszins verrast door de vurige reacties. Het is tien uur s morgens en Patrick, Dimitri en ik staan in de kelder en bakkerij van Peter Schoofs te Genk. Patrick, die Peter nog kende van vroeger, heeft voor ons een kijkje in de bakkerij geregeld. We zijn alledrie razend enthousiast en proberen iedere centimeter informatie uit de bakker zijn neus te peuteren. Peter heeft namelijk dezelfde opleiding achter de rug als wij, in dezelfde avondschool, met dezelfde leerkracht. Het lijkt ons dus niet meer dan logisch dat hij ons enkele nuttige tips kan geven als beginners.
Pas je veel zaken toe die je hebt geleerd van de opleiding? vraag ik voorzichtig.
@ -57,7 +57,7 @@ De bakkerij van Schoofs is uitstekend uitgerust met twee grote ovens, verschille
Hier is mijn desem. Peter haalt uit een berging een grote emmer tevoorschijn waar hij ons aan laat ruiken. Ik ruik een aangename combinatie van zuur en zoet dat duidt op de juiste balans van melk- en azijnzuren.
Wat zijn die verschillende kleurschakeringen dan? De emmer onthulde deeg dat bonte kleuren aannam van beige, geel, lichtbruin, en donkerbruin.
Wat zijn die verschillende kleurschakeringen dan? De emmer onthulde deeg dat bonte kleuren aannam van beige, geel, lichtbruin en donkerbruin.
Het is geen pure zuurdesem, maar overschotjes deeg die ik bij elkaar gooi en verder laat fermenteren totdat alle gist kapot is. Hier gebruik ik dan een deel van om mijn desembrood aan de gang te brengen. In een groot deel van zijn broden zit verse bakkersgist. Bij het afwegen kan het al eens voorkomen dat er wat stukjes deeg over blijven, en die worden allemaal verzameld om verder te rijzen. Commerciële gist rijst snel waardoor na een tijdje verzuring optreedt en een ander smakenpallet creëert. Op die manier reduceer je op een slimme manier afval in de bakkerij, zoals sommige taartdegen ook bestaan uit samengeplakte lapjes overschot.
@ -85,7 +85,7 @@ Het moeilijkste aan Peter zijn systeem lijkt me het deeg uit de grote mengkom ha
Wij bewonderen Peter allemaal omwille van zijn carrièreswitch en volharding die nodig is om elke nacht zo goed als alleen die honderden broden uit de oven te halen. We zijn stiekem een beetje jaloers op hem. De meeste leerlingen van de avondschool aanschouwen bakken als een hobby waar ooit meer van kan komen, terwijl de studenten van de dagopleiding zich inschrijven met de intentie om effectief professionele bakker te worden. Het zeurende gevoel van de dagelijkse werksleur zit er bij ons nog goed in en het vooruitzicht om exact hetzelfde nog jaren te doen tot aan het pensioen maakt het er niet bepaald vrolijker op. Op dit punt klinkt een omschakeling naar bakker heel romantisch en we vragen de bakker naar zijn ervaringen toen hij pas die keuze maakte.
Veel werkwijzes en recepten heb ik zelf moeten uitzoeken. Het heeft me bloed, zweet, tranen, en jaren keihard werken gekost om te geraken waar ik nu ben - en ik ben nog steeds niet tevreden. Je moet blijven verbeteren en kritisch kijken naar je eigen werk. Het is keihard werken, s nachts in een kelder met artificieel licht. Ik snak naar daglicht en vakantie, maar die dingen moet je leren gedeeltelijk op te geven. Ik heb in die jaren verschillende keren gedacht om er volledig mee te stoppen. Hij kijkt ons alledrie een tijdje aan en we worden er stil van.
Veel werkwijzes en recepten heb ik zelf moeten uitzoeken. Het heeft me bloed, zweet, tranen en jaren keihard werken gekost om te geraken waar ik nu ben - en ik ben nog steeds niet tevreden. Je moet blijven verbeteren en kritisch kijken naar je eigen werk. Het is keihard werken, s nachts in een kelder met artificieel licht. Ik snak naar daglicht en vakantie, maar die dingen moet je leren gedeeltelijk op te geven. Ik heb in die jaren verschillende keren gedacht om er volledig mee te stoppen. Hij kijkt ons alledrie een tijdje aan en we worden er stil van.
Misschien is fietsenmaker meer iets voor mij.
@ -97,9 +97,9 @@ De aftandse zetel die in de hoek naast een oven staat zegt veel. Peter zag dat i
Ik hoop dat mijn eigen vrouw dit nooit leest...
Aan de natuurbakkerij is ook een winkeltje verbonden waar biologische producten verkocht worden zoals sinaasappel olijfolie uit Italië en verschillende soorten granen, thee, en andere natuurlijke producten.
Aan de natuurbakkerij is ook een winkeltje verbonden waar biologische producten verkocht worden zoals sinaasappel olijfolie uit Italië en verschillende soorten granen, thee en andere natuurlijke producten.
Ik heb die olie zelf gekozen en ben naar de pers geweest in Italië om hem te proeven. Geweldige boel, proef zelf maar eens! Hij brak een aantal pistolets en deed er wat olie op om ons zelf te laten oordelen. De olie was intens en de smaak van sinaasappel blijft lang hangen. Zoiets past goed bij een pistolet die zelf eerder de drager dan de smaakmaker is. Schoofs is in veel opzichten een typische Vlaamse bakkerij: je kan er sandwiches, pistolets, en enorm veel soorten brood krijgen maar ook wafels, taartjes en seizoensgebak. Het grootste verschil zit hem in de ingrediënten, of het gebrek daarvan.
Ik heb die olie zelf gekozen en ben naar de pers geweest in Italië om hem te proeven. Geweldige boel, proef zelf maar eens! Hij brak een aantal pistolets en deed er wat olie op om ons zelf te laten oordelen. De olie was intens en de smaak van sinaasappel blijft lang hangen. Zoiets past goed bij een pistolet die zelf eerder de drager dan de smaakmaker is. Schoofs is in veel opzichten een typische Vlaamse bakkerij: je kan er sandwiches, pistolets en enorm veel soorten brood krijgen maar ook wafels, taartjes en seizoensgebak. Het grootste verschil zit hem in de ingrediënten, of het gebrek daarvan.
Peter maalt ook zijn eigen bloem, die vers wordt verwerkt in zijn producten.

View File

@ -331,7 +331,7 @@ Het zuurdesembier dat ik ontdekte via het internet was dus gebrouwen in een brou
'Hoe werkt die hergisting precies?' vroeg ik.
'Na het _lageren_ voegen we opnieuw gist toe om hier bier te laten gisten op fles. Die bottelgist is trouwens meestal andere gist dan de opgekweekte starter. Pils van grote merken verlaat de brouwerij 'dood', dat wil zeggen, ze wordt niet beter met bewaren. Ons bier kan je tot vijf jaar bewaren.' Lageren is het opslaan van 'jong' bier in een grote tank, zodat het kan rijpen. Dit is in feite een tweede gistingsstop. Na het koken, koelen, en klaren van de wort, vindt de 'hoofdgisting' plaats, die drie dagen tot meer dan een week kan duren. '
'Na het _lageren_ voegen we opnieuw gist toe om hier bier te laten gisten op fles. Die bottelgist is trouwens meestal andere gist dan de opgekweekte starter. Pils van grote merken verlaat de brouwerij 'dood', dat wil zeggen, ze wordt niet beter met bewaren. Ons bier kan je tot vijf jaar bewaren.' Lageren is het opslaan van 'jong' bier in een grote tank, zodat het kan rijpen. Dit is in feite een tweede gistingsstop. Na het koken, koelen en klaren van de wort, vindt de 'hoofdgisting' plaats, die drie dagen tot meer dan een week kan duren. '
'Gebruiken jullie dan drie gistingsfases?' Ik begreep het verschil tussen lageren en hergisten niet goed.

View File

@ -218,7 +218,7 @@ Het enige wat me nu nog restte was de blijde boodschap verkondigen dat ik de kom
* Een workshop geven over zuurdesembrood in een paar uur is onmogelijk. Er moeten compromissen worden gesloten, zoals de toevoeging van bakkersgist.
* Er is veel interesse in de ambacht van het brood bakken, en in zuurdesembrood. Er is ook nog erg weinig algemene kennis over beide zaken.
* De lijn tussen artisanaal en ambachtelijk proberen te trekken schept alleen maar verwarring.
* Veel (niet alleen industriële) bakkerijen misbruiken jammer genoeg de \mbox{naïviteit} van hun klanten door termen als 'artisanaal', 'ovenvers', en 'liefde voor de ambacht' te verspreiden.
* Veel (niet alleen industriële) bakkerijen misbruiken jammer genoeg de \mbox{naïviteit} van hun klanten door termen als 'artisanaal', 'ovenvers' en 'liefde voor de ambacht' te verspreiden.
* Kennis delen kan erg bevredigend zijn.
* Om kennis te delen moet er eerst nog meer kennis opgebouwd worden.

View File

@ -79,7 +79,7 @@ Ook pathogenen zullen zich in het begin nestelen in je cultuur. Geen zorgen, in
Melkzuur herkent iedereen die al ooit yoghurt heeft gegeten. Azijnzuur herkent iedereen die al ooit een fles azijn heeft geopend. Dankzij deze zuren is de zuurtegraad van zuurdesembrood veel lager (een pH van ongeveer `4.2`) dan dat van typisch gistbrood (ongeveer `5.5`). Zonder deze lage waarde winnen ongewenste organismen van de concurrentie. Als bakker ben jij de alleenheerser die beslist hoeveel melkzuur en hoeveel azijnzuur in het brood moet terechtkomen. Deze fragiele balans perfect beheersen vereist jaren van ervaring. Typisch Duits brood bevat veel azijnzuur, terwijl men in San Francisco liever veel melkzuur heeft.
Verschillende soorten gisten en bacteriën verkiezen elk hun eigen ideale omgevingstemperatuur, vochtigheidsgraad, en zuurtegraad. Dat zijn externe factoren waar een bakker mee kan spelen. Hoe warmer en vochtiger, hoe actiever de bacteriën, en hoe meer melkzuur. Hoe kouder en droger, hoe minder activiteit, maar hoe meer azijnzuur in de plaats van melkzuur wordt afgescheiden. Sommige bacteriën produceren enkel melkzuur, en sommigen melkzuur, azijnzuur, en CO~2~[^fermentatief] [@holzapfel2012genera]. In beide gevallen verandert de zuurtegraad van de omgeving, en 'verzuurt' je brooddeeg.
Verschillende soorten gisten en bacteriën verkiezen elk hun eigen ideale omgevingstemperatuur, vochtigheidsgraad en zuurtegraad. Dat zijn externe factoren waar een bakker mee kan spelen. Hoe warmer en vochtiger, hoe actiever de bacteriën, en hoe meer melkzuur. Hoe kouder en droger, hoe minder activiteit, maar hoe meer azijnzuur in de plaats van melkzuur wordt afgescheiden. Sommige bacteriën produceren enkel melkzuur, en sommigen melkzuur, azijnzuur, en CO~2~[^fermentatief] [@holzapfel2012genera]. In beide gevallen verandert de zuurtegraad van de omgeving, en 'verzuurt' je brooddeeg.
Activiteit piekt voor commerciële bakkersgist (_Saccharomyces cerevisiae_) rond de `28°C`, daarom gebruiken bakkers rijskasten ingesteld op zo'n hoge temperatuur. Voor veel melkzuurbacteriën ligt dat optimaal punt hoger, rond de `34°C`. Dominante soorten organismen verschillen drastisch voor elke vijf graden verschil.
@ -244,7 +244,7 @@ Nu we iets meer weten over suikers, kunnen we het bakproces beter controleren, d
Het tweede belangrijke voordeel van zuurdesem is _houdbaarheid_. Door het langere fermentatieproces wordt de levensduur van voedsel verlengd [@saikia2014effect]. Zuurdesembrood blijft een week goed. Het gistbrood dat je gisteren kocht bij de bakker zal veel sneller beschimmelen. 'Schimmel' is een algemene term die we gebruiken om aan te geven dat iets niet meer eetbaar is.
We weten nu ook dat schimmels helpen om lekker brood te maken. Schimmels en gisten zijn immers beiden deel van het _Fungi_ rijk. Gist is ééncellig, schimmel is meercellig. De geur én de kleur geven aan wanneer dat sneetje brood aan de kippen te geven. Verschillende kleuren duiden verschillende soorten van schimmel aan[^kleursch], die elk hun eigen voorkeur voor warmte, energiebron (type suiker) en humiditeit hebben. Beschimmeld brood komt zo vaak voor dat de voornaamste veroorzaker, de _Rhizopus_ stam, door wetenschappers bekroond werd met de titel 'broodschimmel' [@wilkins2009bread].
We weten nu ook dat schimmels helpen om lekker brood te maken. Schimmels en gisten zijn immers beiden deel van het _Fungi_ rijk. Gist is ééncellig, schimmel is meercellig. De geur én de kleur geven aan wanneer dat sneetje brood aan de kippen te geven. Verschillende kleuren duiden verschillende soorten van schimmel aan[^kleursch], die elk hun eigen voorkeur voor warmte, energiebron (type suiker) en humiditeit hebben. Beschimmeld brood komt zo vaak voor dat de voornaamste veroorzaker, de _Rhizopus_ stam, door wetenschappers werd bekroond met de titel 'broodschimmel' [@wilkins2009bread].
[^kleursch]: Dat is niet de enige reden: sporen van schimmels hebben vaak een andere kleur.
@ -347,7 +347,7 @@ Ingenieurs zoals Justin Lam vinden dat meten moet worden overgelaten aan moderne
Ook al weten we nu dat gisten en bacteriën samen een stabiele symbiose vormen, dan nog is er geen eenvoudige manier om te weten te komen welke soorten organismen er nu exact in onze cultuur leven. Als bakker hoef ik niet te weten welke _Lactobacillus_ er nu precies voor zorgt dat mijn brood smaakt zoals het smaakt, maar als wetenschapper kon ik daar mijn genoegen niet mee nemen. Daarvoor had ik de expertise nodig van iemand die veel meer kaas heeft gegeten van microbiologie dan ik.
Gelukkig vond ik hulp binnen mijn eigen Faculteit op onze Universitaire Campus te Diepenbeek. Dr. Kristel Sniegowski verzorgt samen met haar collega's het vak microbiologie dat in de opleiding tot industrieel ingenieur aan bod komt als studenten kiezen voor de afstudeerrichting chemie. Ik leerde haar kennen via de brochure over workshops die KU Leuven organiseert voor de derde graad secundair onderwijs, om studenten warm te maken voor Science, Technology, Engineering, en Mathematics (STEM)[^stemws]. Kristel organiseert de workshop '_allemaal beestjes_' met de volgende inhoud:
Gelukkig vond ik hulp binnen mijn eigen Faculteit op onze Universitaire Campus te Diepenbeek. Dr. Kristel Sniegowski verzorgt samen met haar collega's het vak microbiologie dat in de opleiding tot industrieel ingenieur aan bod komt als studenten kiezen voor de afstudeerrichting chemie. Ik leerde haar kennen via de brochure over workshops die KU Leuven organiseert voor de derde graad secundair onderwijs, om studenten warm te maken voor Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM)[^stemws]. Kristel organiseert de workshop '_allemaal beestjes_' met de volgende inhoud:
[^stemws]: [https://iiw.kuleuven.be/diepenbeek/educatief-aanbod/leerlingenworkshops](https://iiw.kuleuven.be/diepenbeek/educatief-aanbod/leerlingenworkshops)
@ -416,9 +416,9 @@ De posters in de gang vatten verschillende biochemisch-getinte experimenten same
\index{Candida!humilis}
\index{Lactobacillus}
Kristel en ik wisselden bedankjes uit, zij voor het roggebrood dat ik meebracht, en ik voor de rondleiding en hulp. Terug thuis ontdekte ik verschillende bestudeerde studies later dat er inderdaad veel minder variatie van gisten in zuurdesem zit ten opzichte van melkzuurbacteriën [@de2005sourdough;@yazar2012functional]. Rond de `80%` van alle zuurdesemculturen bevat hoofdzakelijk één gistsoort. Als er een tweede of derde soort aanwezig is, dan is dat slechts met kleine hoeveelheden. De meest voorkomende gisten zijn _Saccharomyces cerevisiae_, _Candida milleri_, en _Candida humilis_.
Kristel en ik wisselden bedankjes uit, zij voor het roggebrood dat ik meebracht, en ik voor de rondleiding en hulp. Terug thuis ontdekte ik verschillende bestudeerde studies later dat er inderdaad veel minder variatie van gisten in zuurdesem zit ten opzichte van melkzuurbacteriën [@de2005sourdough;@yazar2012functional]. Rond de `80%` van alle zuurdesemculturen bevat hoofdzakelijk één gistsoort. Als er een tweede of derde soort aanwezig is, dan is dat slechts met kleine hoeveelheden. De meest voorkomende gisten zijn _Saccharomyces cerevisiae_, _Candida milleri_ en _Candida humilis_.
Op gebied van melkzuurbacteriën varieert een typische cultuur veel meer. Het geslacht _Lactobacillus_ komt het meeste voor, en is ook verantwoordelijk voor de breedste waaier aan soorten. De _Leuconostoc_, _Pediococcus_, en _Weissella_ families worden ook vaak geïdentificeerd in zuurdesem. Op basis van die informatie bezorgde ik Kristel een lijst met mogelijk aanwezige organismen die ze gaat omvormen tot een concrete opdracht voor de studenten, verspreid over verschillende semesters. Ik weet nu nog niet welke stammen er exact in mijn desem zitten, maar we zijn al een stap dichter bij de waarheid.
Op gebied van melkzuurbacteriën varieert een typische cultuur veel meer. Het geslacht _Lactobacillus_ komt het meeste voor, en is ook verantwoordelijk voor de breedste waaier aan soorten. De _Leuconostoc_, _Pediococcus_ en _Weissella_ families worden ook vaak geïdentificeerd in zuurdesem. Op basis van die informatie bezorgde ik Kristel een lijst met mogelijk aanwezige organismen die ze gaat omvormen tot een concrete opdracht voor de studenten, verspreid over verschillende semesters. Ik weet nu nog niet welke stammen er exact in mijn desem zitten, maar we zijn al een stap dichter bij de waarheid.
Er moet in ieder geval geen saai putwater meer onderzocht worden.

View File

@ -0,0 +1,175 @@
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<style xmlns="http://purl.org/net/xbiblio/csl" class="in-text" version="1.0" demote-non-dropping-particle="sort-only" default-locale="en-GB">
<!-- This style was edited with the Visual CSL Editor (http://steveridout.com/csl/visualEditor/) -->
<info>
<title>The Open University (numeric, superscript)</title>
<id>http://www.zotero.org/styles/the-open-university-numeric-superscript</id>
<link href="http://www.zotero.org/styles/the-open-university-numeric-superscript" rel="self"/>
<link href="http://www.open.ac.uk/library/help-and-support/referencing-styles" rel="documentation"/>
<author>
<name>Julian Onions</name>
<email>julian.onions@gmail.com</email>
</author>
<contributor>
<name>Nacer Foudil Smail</name>
<email>nacer.smail@gmail.com</email>
</contributor>
<category citation-format="numeric"/>
<category field="generic-base"/>
<summary>The Open University numeric and superscript style</summary>
<updated>2016-10-01T16:33:54+00:00</updated>
<rights license="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/">This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License</rights>
</info>
<macro name="editor">
<names variable="editor" delimiter=", ">
<name and="text" initialize-with=". " delimiter=", " sort-separator=", " name-as-sort-order="all"/>
<label form="short" prefix=" (" suffix=")"/>
</names>
</macro>
<macro name="anon">
<text term="anonymous" form="short" text-case="capitalize-first" strip-periods="true"/>
</macro>
<macro name="author">
<names variable="author">
<name name-as-sort-order="all" and="text" sort-separator=", " delimiter=", " delimiter-precedes-last="never" form="long"/>
<label form="short" prefix=" (" suffix=")"/>
<substitute>
<names variable="editor"/>
<text macro="anon"/>
</substitute>
</names>
</macro>
<macro name="access">
<choose>
<if variable="URL">
<text term="online" prefix="[" suffix="]"/>
<text value=" Available from: "/>
<text variable="URL"/>
<group prefix=" (" delimiter=" " suffix=")">
<text term="accessed" text-case="capitalize-first"/>
<date variable="accessed">
<date-part name="day" suffix=" "/>
<date-part name="month" suffix=" "/>
<date-part name="year"/>
</date>
</group>
</if>
</choose>
</macro>
<macro name="title">
<choose>
<if type="bill book graphic legal_case legislation motion_picture report song" match="any">
<text variable="title" font-style="italic"/>
</if>
<else>
<text variable="title" quotes="true"/>
</else>
</choose>
</macro>
<macro name="publisher">
<group delimiter=", ">
<text variable="publisher-place"/>
<text variable="publisher"/>
</group>
</macro>
<macro name="year-date">
<choose>
<if variable="issued">
<date variable="issued">
<date-part name="year"/>
</date>
</if>
<else>
<text term="no date" form="short"/>
</else>
</choose>
</macro>
<macro name="published-date">
<choose>
<if type="article-newspaper">
<date variable="issued">
<date-part name="day" form="ordinal" suffix=" "/>
<date-part name="month" form="long"/>
</date>
</if>
</choose>
</macro>
<macro name="pages">
<label variable="page" form="short" suffix=" "/>
<text variable="page"/>
</macro>
<macro name="edition">
<choose>
<if is-numeric="edition">
<group delimiter=" ">
<number variable="edition" form="ordinal"/>
<text term="edition" form="short"/>
</group>
</if>
<else>
<text variable="edition" suffix="."/>
</else>
</choose>
</macro>
<citation collapse="citation-number">
<sort>
<key variable="citation-number"/>
</sort>
<layout delimiter="," vertical-align="sup">
<text variable="citation-number"/>
</layout>
</citation>
<bibliography hanging-indent="true" second-field-align="flush" et-al-min="6" et-al-use-first="4">
<layout>
<text variable="citation-number" suffix=" "/>
<group delimiter=" " suffix=" ">
<text macro="author"/>
<text macro="year-date" prefix="(" suffix=")"/>
</group>
<choose>
<if type="bill book graphic legal_case legislation motion_picture report song" match="any">
<group suffix="," delimiter=" ">
<text macro="title"/>
<text macro="edition"/>
<text macro="editor"/>
</group>
<group delimiter=", " prefix=" ">
<text variable="genre"/>
<text prefix=" " suffix="." macro="publisher"/>
</group>
</if>
<else-if type="chapter paper-conference" match="any">
<text macro="title" prefix=" "/>
<group prefix=", " delimiter=" ">
<text term="in"/>
<group delimiter=", " suffix=".">
<text macro="editor"/>
<text variable="container-title" font-style="italic"/>
<text variable="collection-title"/>
<text macro="publisher" prefix=" "/>
<text macro="pages"/>
</group>
</group>
</else-if>
<else>
<group suffix=".">
<text macro="title" prefix=" "/>
<text macro="editor" prefix=" "/>
</group>
<group prefix=" " suffix=".">
<text variable="container-title" font-style="italic"/>
<group prefix=", " delimiter=", ">
<group>
<text variable="volume"/>
<text variable="issue" prefix="(" suffix=")"/>
<text macro="published-date"/>
</group>
<text macro="pages"/>
</group>
</group>
</else>
</choose>
<text prefix=" " macro="access"/>
</layout>
</bibliography>
</style>

View File

@ -6,9 +6,10 @@ fontsize: 11pt
fontfamily: mathpazo
# citation settings for https://github.com/jgm/pandoc-citeproc/blob/master/man/pandoc-citeproc.1.md
bibliography: boek.bib
classoption:
- showtrims
#classoption:
# - showtrims
# - draft
# citation-style: ieee.csl is not present, uses chicago-author-date.csl
# via: https://www.zotero.org/styles and https://citationstyles.org/authors/. if not present, uses chicago-author-date.csl
citation-style: filters/the-open-university-numeric-superscript.csl #is
lang: nl
---

View File

@ -64,6 +64,11 @@
\copypagestyle{chapter}{desem}
\AtBeginDocument{\addtocontents{toc}{\protect\thispagestyle{empty}}}
% footnotes: one per page (needs re-compilation, could crash first time) and symbols
\usepackage{perpage}
\MakePerPage{footnote}
\renewcommand*{\thefootnote}{\fnsymbol{footnote}}
% ===================
% = Font/Text Setup =