brainbaking/content/wiki/schermen/degenles.md

12 KiB

+++ title = "degenles" draft = false tags = [ "schermen", "degenles" ] date = "2013-03-12" +++

Schermen - degenlessen

Les 1

Manchet steken

  • Door op- en neer te bewegen en niet proberen te kijken naar een plaats om te steken: wanneer een opening zich voordoet treffer doelmatig plaatsen met wijsvinger en duim!
  • Hand 20° naar rechts draaien en lichtjes buiten om onderaan op de palm van de hand te steken indien tegenstander zijn arm te fel buigt of plooit
  • Schouder niet gebruiken! Niet gooien, gewoon "tjak"

Oefeningen uitbreiden met gevoel van afstand door eerst op manchet te steken en daarna door te gaan tot op schouder. Niet terugtrekken en ook niet gooien! Kan ook in 3x: pols, manchet, schouder.

Ronde 6

  • Bij een dreiging (arm gestrekt, wapen vooruit) het lemmet van de tegenstander over nemen door onderaan door te draaien en via het lemmet naar de kling en de guard door te duwen. Maak een zo klein mogelijke halve cirkel.
  • Vingerwerk! Het gevoel moet komen om die ronde zo kort mogelijk te nemen, contact te blijven houden en met de vingers het punt correct op de manchet (of verder in de plooi van de arm, afhankelijk van de afstand) te plaatsen. Zelfs met pistoolgrip, werken met de vingers!

Belangrijk: Contact blijven houden! Eventueel met kracht bijzetten. Proberen om de treffer op schouder of arm te plaatsen en zo het wapen van de tegenstander buiten uw lijn te drukken!

Les 2

Reprise

Dit kan ook in combinatie met een reprise wanneer te tegenstander uw ronde 6 probeert te weren, toch doordrukken en met uw kling naar linksboven gaan (voor linkshandigen), met kracht hun wapen wegdrukken en verder doorgaan.

Contre Attaque

In de voorbereiding van de tegenstander zijn aanval plotsklaps een treffer plaatsen, zonder dat hij voorbereid is.

Hiervoor kan ook een arrêt gebruikt worden: een stopsteek door arm naarvoor en stap achteruit te plaatsen om een uitval of flèche tegen te gaan, tijdens de aanval van de tegenstander.

Les 3

Ronde 6 + wering ronde 8

  1. tegenstander dreigt in lijn 6
  2. neem ronde 6 en steek op arm. Indien tegenstander meedraait, dreigt hij nu in lijn 8
  3. Wering ronde 8 (halve, van boven naar beneden), door wapen weg te slaan en dan te steken op het bovenbeen (kortste bij 8).

Het is de bedoeling dat de tegenstander afwisselt door ronde 6 mee te nemen of niet, zodat er geoefend kan worden op concentratie: moet ik daarna nog een ronde 8 nemen of niet? Indien men denkt van niet maar iemand neemt ronde 6 mee, loop je tijdens manchet steken in de tegenstander zijn degen onderaan...

Les 4

  • Remise herhaling - nadruk leggen op herpositioneren van de pols in plaats van de arm naar boven indien de aanval niet gelukt is en tegenstander een wering gemaakt heeft. Hierbij kan rotatie van de pols voldoende zijn om een treffer te maken.
  • Manchet, plooi arm en schouder steken herhaling - nadruk leggen op:
    1. Niet "gooien" met de schouder. Arm strekken zonder schouder te bewegen en omhoog te brengen creëert een "putteke" in uw spieren aan het schouderblad. Dat is minder zo als uw schouder mee beweegt.
    2. Niet bewegen met de heup, zuiver vanuit de arm werken!

Les 5

Remise samenvatting

  • Remise herhaling Belangrijk:
    • na uitval die gepareerd is met uitval, is de arm gestrekt en geweerd.
    • Hernieuw de aanval, nog altijd in dezelfde positie in dezelfde lijn, door de arm een beetje terug te plooien!
    • Niet met de kling proberen weg te duwen aangezien tegenstander waarschijnlijk niet met zijn foible gedeelte geweerd heeft

Dubbele ronde 6

Ronde 6 nemen heeft de tegenstander snel door en wordt ofwel geweerd ofwel met een eigen ronde 6 afgemaakt. Doorgaan met een tweede ronde 2 + steek op manchet.

Voorbereiding

Om proberen in te schatten wat de tegenstander gaat doen, voorbereidingsmaneuvers uitvoeren: 4. kijk naar de reactie van een beat 5. kijk naar de reactie van een aanval op de manchet 6. kijk naar de reactie van uw eigen weringen

Afhankelijk van de reactie, kan het volgende uitgevoerd worden:

  1. indien iemand een wering uitvoert maar te veel van zijn hand of arm laat zien, directe aanval op manchet
  2. indien iemand probeert ronde 6 uit te voeren, dubbel ronde 6

Les 6

Inschatten

Wanneer de tegenstander aan zijn voorbereiding bezig is, op het juiste moment toeslaan door gewoon de arm te strekken en vooruit te steken. Het precieze moment waarop dient na verloop van tijd (x oefeningen) aangevoeld te worden.

Als de houding gesloten is:

  1. ronde 6 + attaque op begin van manchet, of om reactie van de tegenstander uit te lokken, slag op de schelp
  2. direct daarna doorgaan naar de schouder! Door de reactie gaat de tegenstander waarschijnlijk ook zijn arm strekken en schouder lichtjes buigen. Aangezien uw punt veel korterbij staat is het daar al te laat voor.

Les 7

stand van de hand bij uitval

Om een plooi naar onder van het lemmet te vermijden, NIET zoals bij floret elleboog te fel gebogen houden om bvb een wering in 4 of 6 te nemen floret-stijl, maar arm volledig strekken (elleboog omhoog) en niet vanuit de pols/vingers uw punt omhoog richten. Het mag zelfs om een beetje met de vingers omlaag te gaan als uw arm gestrekt is. Dit zorgt ervoor (recht naarvoor) dat je normaal gezien altijd goed de punt kan plaatsen.

Vooral bij ronde 6, ook werken met de schelp.

Combinatie-oefeningen

Wanneer men zelf aanvalt met voorbereiding + ronde 6 en manchet (of doorgaan naar schouder), letten op de reactie van de tegenstander:

  • weert hij fel door punt van vlak af te zetten? Trek terug door elleboog te plooien + plaats treffer op hand (remise indien nodig)
  • gaat hij defensief ronde 6 meenemen? Nog eens + op manchet
  • staat zijn lijn open om een of andere reden? Gewoon doorgaan. Dit mag zelfs met pas vooruit!

Let op de afstand van uw punt naar het trefvlak vs de afstand van zijn/haar punt naar u toe. Uw is meestal korterbij wanneer ronde genomen is, dus doorgaan net u bijna altijd een treffer op.

Les 8

Herharlingen + vingergevoel oefeningen. Aandachtspunten:

  • Niet gooien met de schouder
  • Heup stilhouden bij uitvallen/strekken arm!
  • Kleine bewegingen maken door met duim en wijsvinger te werken

Slag in 6 + manchet gecombineerd met ronde 6

  1. Korte slag((uw eigen punt mag niet van het doel afwijken, niet te hevig slaan dus!)) indien binnen lijn (links) naar 6 om tegenstander zijn punt te laten afwijken en manchet/hand open te stellen
  2. Direct steek op manchet uitvoeren, indien tegenstander wering uitvoert in 6, ronde 6 + op arm/schouder plaatsen
  3. Indien tegenstander arm strekt, kling gebruiken om zijn punt naar buiten te duwen en op schouder belanden.

De bedoeling van ronde 6 + directe aanval op manchet is de tegenstander af te schrikken. Indien het raak is goed, indien niet ook goed: zodra hij schrikt een tweede aanval op arm of schouder plaatsen.

Les 9

Feign 6 + Steek op been

Start in houding. Bereid een aanval aan de manchet voor in lijn 6, maar wissel op het laatste moment naar het voorste been van de tegenstander. Opgelet:

Steek op been

  1. Bukken door achterste knie zo goed mogelijk te plooien, zonder naar voren te buigen! Bescherm uweigen arm en hoofd!
  2. Wees zo snel mogelijk en probeer net uit het bereik van het degen van de tegenstander te blijven. De knie raken is het korste bij.

Vervolgaanval op borst

Na terug in houding keren arm gestrekt houden om aanvallen automatisch af te weren, en indien de aanval naar het been mislukt is doorgaan naar de borstkas.

Dit kan ook met een slag + steek - slag omhoog bij het terug naar boven komen vanuit (semi-) gehurkte positie (gestrekt!) + uitval.

Les 10

Feign 6 + Steek op been: vervolgd

Enkele tips om de benen en voeten als target te kunnen gebruiken en het geheel vloeiender te maken:

  • Als de aanval in 6 niet geslaagd is door een wering, laat de punt van uw wapen gewoon vallen. Als dit op het juiste moment gebeurt, is het een treffer op bovenbeen of knie.
  • Om de afstand voldoende te behouden en toch op benen te steken, het gevoel van momentherkenning proberen te ontwikkelen zodat ge automatisch uw punt laat zaken op het juiste moment, als de tegenstander bvb. naar voren gaat. Zelfs al is zijn wapen volledig gestrekt, als de afstand 10cm is en gij niet voorover buigt zou dit moeten lukken!

Wering nemen: ver t.o.v. op de borst

Als de tegenstander een wering (bvb via ronde 6) neemt, merk dan op hoe "gesloten" deze wering is:

  1. Indien zijn arm volledig tegen de borstkas is gedrukt en de wering buiten zijn eigen lijn "af" is, draai dan mee en probeer op het benedenlichaam een treffer te plaatsen. Daar wordt op dat moment het minste de riposte verwacht.
  2. Indien zijn arm gedeeltelijk teruggetrokken is en zijn lijn nét voldoende gesloten is maar de arm nog relatief gestrekt/in lijn staat, draai mee en probeer op de onderarm/manchet treffer te plaatsen. De arm is op dit moment nog altijd korter bij dan bvb een been.

Megaan in de aftast aanval van de tegenstander

Het verschil leren kennen tussen "aftasten" en een echte attaque:

  • iemand die heel ontspannen en misschien "sloom" in houding staat
  • iemand die af en toe wat aanvallen uitlokt om te zien hoe gij reageert
  • iemand die zijn aanvallen niet afmaakt omdat hij weet dat ze waarschijnlijk geweerd worden, gewoon om te kijken hoe
  • ...

VS iemand die all-out gaat, arm volledig gestrekt, zelfzeker naar voren gaat, striken om "hem te hebben".

Bij het eerste geval, aftasten, direct meegaan in die aanval, vastbijten en niet loslaten. Zodra bvb een aanval op de manchet gemaakt wordt, dadelijk ronde 6 + op eigen manchet steken. Als ze schrikken en weren maar niet goed, meedraaien en op de arm. Als ze schrikken en wel goed weren, volledig gesloten naar de borst toe, meedraaien en op het been treffer plaatsen.

Les 11

Flèche

Bij een Flèche gaat het vooral om het verrassingselement. Het is niet de bedoeling dat een schermer iemand duidelijk ziet aankomen door uw arm naar voren te strekken en de rest van de strip af te lopen! Die verrassing komt door twee dingen:

  1. Verandering van lijn
  2. Snelheid

Verandering van lijn door van buiten naar binnen te gaan (ronde 6 bvb), en snelheid door tijdens de lijnverandering uw arm te strekken en door te gaan (arm!).

Die ronde 6 zou dan een schroefeffect moeten hebben, draai uw eigen wapen rond de tegenstander terwijl je naar voren gaat, om op het laatste moment uw voeten te kruisen en de treffer te plaatsen. Het heeft geen zin om door te lopen, en het heeft ook geen zin om dit te traag te doen zodat de tegenstander dit ziet aankomen en simpelweg kan weren of een stopsteek plaatsen (zou niet mogen als jij het ijzer vasthield)

Het belangrijkste is het moment kiezen om te flèchen: eerst wat voorbereiding doen of direct gaan, dat hangt allemaal af van hoe jij je tegenstander zijn oplettendheid inschat.

Les 12

Verschil op arm steken

  1. Mét "blokkerende schouder": vast lopend, enkel goed voor verdedigende postie met stap naar achter volledig arm testrekt en schouder omhoog.
  2. Plooiend vanuit de elleboog: +10cm langer! Niet gooien vanuit de schouder, hou de schouder laag en strek uw arm door eerst uw bovenarm naar boven te duwen met bewust uw schouder laag te houden zodat die "veer" opengeplooid wordt.

De tweede methode geeft ook een "putje" in de spier van uw schouder normaal gezien.

Afstand houden en momentum

Het is belangrijk om op de juiste manier met de vingers de punt op de juiste plaats te werken: schermen is precisiewerk. Dus:

  • Het moment afwachten! Gebruik de afstand als het een stationaire speler is, laat hem komen dat maakt hem ongemakkelijker
  • Blijf "plakken" aan de schelp van de tegenstander en gebruik uw vingers om het punt naar de juiste plaats te geleiden
  • Enkel op manchet (evt later verder gaan), max. 10cm, indien verder is de afstand te klein!!!

-> Grootse fout nog altijd afstand, te klein = te weinig ruimte dus op elleboog of later, veel te veel ruimte voor de tegenstander om bvb mee te gaan in de aanval, en gelijk te treffen.