voorbereiding cpp labo 1 2019-20

This commit is contained in:
wgroeneveld 2019-09-12 16:18:53 +02:00
parent 554aa6f2b9
commit adfe2a5518
1 changed files with 1 additions and 1 deletions

View File

@ -30,7 +30,7 @@ Het ontstaan van Logos uit de Mythos gebiedt ons varklaring als eindpunt aan te
Pythagoras beschreef met het woord "[kosmos](https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmos#cite_note-2)" het universum als een oderlijk geheel, in zijn ideologie volledig bestaand uit wiskunde. Veel onderzoeken na Pythagoras voegen hier alleen maar meer verklaringen aan toe onder de noemer van de natuurkunde. Het is duidelijk dat wij als mens nooit openlijk getwijfeld hebben aan de ordelijkheid van het heelal, ook al hebben we dit zelf verzonnen. Noem het maar een wetenschappelijke variant van **controle** - een mooi voorbeeld van groeperen en verklaren.
De oersterke nieuwschierigheid (verwondering) naar het achterliggende die ons drijft tot een verklaring, ook al is er misschien geen zinnige. "De wereld is plat!" - 200 jaar later "ahneen toch niet!". Of het nu onderbouwd is of niet, en met wat het onderbouwd is, dat maakt allemaal niet uit. Zolang alles maar netjes en ordelijk is, en érgens aan opgehangen kan worden.
De oersterke nieuwsgierigheid (verwondering) naar het achterliggende die ons drijft tot een verklaring, ook al is er misschien geen zinnige. "De wereld is plat!" - 200 jaar later "ahneen toch niet!". Of het nu onderbouwd is of niet, en met wat het onderbouwd is, dat maakt allemaal niet uit. Zolang alles maar netjes en ordelijk is, en érgens aan opgehangen kan worden.
Is het je ook al opgevallen dat mensen niet graag toegeven dat ze dingen niet weten? Zelfs wetenschappers trappen hier soms in. Dit is zo gekend dat het zelfs een psychologisch fenomeen is geworden met een toepasselijke naam: **[Jumping conclusion bias](https://en.wikipedia.org/wiki/Jumping_to_conclusions)**. Iets wat niet waargenomen kan worden kan niet verklaard worden en bestaat dus niet, aldus de empirische grondslag van onze exacte wetenschappen. Niet bestaan kan echter ook aanzien worden als een onzekerheid (angst) die door zuivere **ontkenning** aan de kant geschoven wordt.